Skip to main content

Column in het Weekblad voor Deurne 02-03-2023

U was niet zuinig met reacties op mijn stukje waarin ik Valkenburg het toeristisch afvoerputje van Nederland noemde. Een enkeling vroeg me zelfs of ik soms iets tegen Limburgers heb. Nee dus; wapenbezit zonder vergunning is in ons land niet toegestaan, dus ik moet u teleurstellen. Waar mijn aversie dan vandaan komt? Simpel; ik háát toeristische trekpleisters als deze. Als ik zo graag in een rij zou willen staan ga ik wel naar mijn lokale supermarkt, waar ze een chronisch tekort lijken te hebben aan caissières. En ik heb een gruwelijke hekel heb aan jengelende kinderen die door hun ouders meegezeuld werden en het eerst nog leuk vonden, maar die erachter kwamen dat er werkelijk geen ene moer te beleven is. En het belangrijkste; ik voel nevernooit de aandrang de zakken te spekken van de horecaboer die denkt zijn drankprijzen te kunnen verzesvoudigen, enkel en alleen omdat hij zijn terras boven een paar oude kolenmijnen veel te strak tegen mekaar kan zetten.

Want behalve een kapot kasteel, dat ze ook nog eens zelf opbliezen, hebben ze in Valkenburg niet meer te bieden dan een paar honderd kilometer oude mijngang die ze verkopen als grotten. Spookgrot? Het enige spook is het vrouwke van de akelig onbeschofte gids, dat 15 euro per persoon durft te vragen bij de entree. Fluweelgrot? Het weinige wat in die ondergrondse pijp zacht aanvoelt zijn de smerige algen die tegen de klamme wanden tieren.

En nee, niks ‘Romeinse Catacomben’. Ik zet dat niet voor niks tussen aanhalingstekens; geen splinter klassieke cultuur is daar te vinden. De enige Romein die ooit in die benauwde spelonken werd gezien was een pizzabakker uit Rome, die eigenlijk naar Volendam wilde, maar de verkeerde afslag nam. Ze werden krap een eeuw terug door een lokale textielboer uitgehakt, compleet met geschilderd namaakstucwerk.

En da’s eigenlijk het hele verhaal van Valkenburg; alles is er nep, het is één groot sprookjesbos voor hoogbejaarde bingoliefhebbers. Maar mocht dat nou net uw pakkie-an zijn; ga er vooral heen en geniet er met volle teugen. En doe ze daar vooral de groeten van mij.

Het ga u bijzonder en mij ook.