Skip to main content

Column in het Weekblad voor Deurne, 30-03-2023

Een goede vriend van mij bezit een gestaag uitdijende collectie motoren. Niet dat hij een museum heeft waar ze glimmend uitgestald staan of zo; integendeel. Ze staan enigszins opgetast in zijn schuur en hij houdt zichzelf voor (tegen véél beter weten in) dat hij op al die exclusieve tweewielers nog een keer gaat rijden. Zodra hij de vehikels aan het lopen heeft, want daar wil het ginds achter in de Zeilberg nog wel eens aan schorten. Als hij iets tegen het lijf loopt wat hem enigszins bevalt springt er een duveltje op zijn schouder dat ‘hebben!’ in zijn oor tettert. Een typisch geval van verzamelwoede dus. En het staat op Wikipedia en daarom is het waar: “verzamelwoede is een psychiatrische aandoening die behoort tot het obsessieve-compulsieve spectrum en is meestal erfelijk bepaald”. Kijk: hij kan d’r dus ook nog ‘ns niks aan doen.

Nu is er sowieso niets mis met verzamelen of sparen. Ik zie mijn moeder nog ijverig de groene SW-zegeltjes plakken van de Samenwerkende Winkeliers. En er staat me zelfs nog bij dat ik daarvan een keer naar de Efteling ben gemogen en wat later zelfs ook nog naar de Golden Earrings bij Zaal van Moorsel (maar wel vóór elf uur thuis!) Zelf verzamelde ik in die tijd postzegels. Hele albums vol en het liefst die ouwe van Nederland met halve centen en natuurlijk ook die van zover mogelijk weg. Ooms en tantes stuurden me post uit exotische oorden en heftig opkrullend lagen de zorgvuldig afgeweekte exemplaren op onze verwarming te drogen. Na de postzegels kwamen de sigarenbandjes (mijn grootvader rookte speciaal voor mij de exemplaren met de mooiste bandjes), de stripboeken, de stukgelezen pocketboekjes van de Discus en tussendoor munten en smurfen van de BP.

Die verzamelwoede is inmiddels wat geluwd, dus u vraagt zich af hoe ik er nu bij kom te schrijven over sparen? Nou, ik las deze week een interview met een regionaal bekende Europarlementariër, die tussen de regels door vertelde commissariaten bij grote bedrijven te verzamelen. Maar nu ik er nog eens over nadenk heeft dat niks met sparen, maar alles met graaien te maken.

Het ga u bijzonder en mij ook.