Skip to main content

Dan lees je in onze regionale ‘kwaliteitskrant’ dat er in Helmond dringend behoefte is aan nóg een brug over ‘de knaal’. De zevende maar liefst binnen één kilometer. Tuurlijk! Waar Eindhoven meent zich op te moeten stuwen in de vaart der volkeren met een megalomaan project als het volkomen nutteloos van de grond tillen van een kerk, denkt de metropool Helmond dat het aantal overspanningen bepalend is in de mondiale pikorde. Bruggen heb je nooit genoeg, net als treinstations.

Want aan stations geen gebrek, in ‘Hellimond’. Vier liggen er maar liefst, op kruipafstand van elkaar. Als je op een station achteraan in een stilstaande trein stapt en je loopt naar voren kun je op de volgende halte alweer uitstappen en wanneer je op de ene stopplaats een sigaret opsteekt beginnen ze op de eerstvolgende te hoesten.

Ik kan me dan ook niet aan de indruk onttrekken dat de apparatsjik die in Catstown verantwoordelijk is voor verkeerszaken wild is op treintjes. Ik kan me zelfs zomaar voorstellen dat hij ’s avonds, na alweer een dag zwoegen voor de baas, op zijn zolderkamertje bergjes en tunneltjes van papier-maché boetseert, ingewikkelde rangeerterreintjes aanlegt en huisjes, boompjes en vooral stationnetjes in elkaar knutselt. En dat hij aan het eind van de avond zijn conducteurspet opzet, zijn spiegelei ter hand neemt, op zijn fluitje blaast (zachtjes natuurlijk, om zijn vrouw niet wakker te maken) en tevreden toekijkt hoe zijn locomotiefjes netjes stoppen bij ieder perronnetje.

Stoort mij die overdaad aan Helmondse stopplaatsen? Nee; niet in het minst. Dankzij mijn gruwelijke aversie tegen alles wat met openbaar vervoer te maken heeft, maak ik daar alleen gebruik van als het écht niet anders kan. Ik ben de gelukkige bezitter van een automobiel en mocht die onverhoopt dienst weigeren heb ik altijd nog een motorfiets achter de hand om, desnoods in de plenzende regen, te voorkomen dat ik me met het OV moet verplaatsen. Ik heb er dus ook vrijwel nooit last van dat treinmachinisten menen in Helmond om de paar honderd meter stil te moeten staan.

Wat mij wel dagelijks mateloos irriteert aan het Helmondse verkeersbeleid is de totale verkeerschaos die de stad over zichzelf afroept op de semi-snelweg die dwars door het provincieplaatsje loopt. Hoezo ‘dagelijks’? zult u zich nu waarschijnlijk afvragen. Jawel, sinds kort ben ik werkzaam in deze negorij en voordat u nu denkt dat het mij volledig in de bovenkamer is geslagen; ik zie dat als een vorm van ontwikkelingshulp.

Maar dit terzijde. Natuurlijk was, en is, het een volkomen absurd idee met een vierbaans autostrada het kattenmeppersdorp dat door het kanaal al in tweeën gedeeld was, nog eens een keer doormidden te snijden. Maar goed; het kreng ligt er nou eenmaal en we willen er iedere dag weer met z’n allen overheen. Droevig is wel dat is er in het lokale stadskantoor blijkbaar nog steeds niemand op het illustere idee gekomen is de doorstroming op die racebaan wat te verbeteren. Tussen Deurne en Eindhoven kom je welgeteld 19 verkeerslichten tegen die je zonder overdrijven ook gerust stoplichten mag noemen. Van het fenomeen ‘groene golf’ hebben de lokale verkeersconnaisseurs namelijk nooit gehoord, waardoor je telkens wanneer je net goed op gang gekomen bent weer vol in de ankers moet voor de volgende rode lamp. Iedere haringkar, oudijzerboer of hamburgerliefhebber die besloten heeft de weg over te steken roept subiet de totale verkeersstroom een onverbiddelijk halt toe, met alle tenenkrommende gevolgen van dien.

Het zou natuurlijk zo kunnen zijn dat onderzoeken hebben uitgewezen dat de gemiddelde Helmonder dol is op het fijnstof en de uitlaatgassen van die enorme aantallen auto’s die om de paar honderd meter afremmen, stoppen en weer optrekken en al die kwalijke stoffen het liefst met diepe teugen inhaleert. Een andere reden voor deze al decennia voortdurende verkeersmalaise zou ik hier eigenlijk niet kunnen bedenken. Maar goed; onze treinfanaat heeft zich nu dus blijkbaar vol enthousiasme gestort op het verwezenlijken van een nieuw ideaal; nóg een brug over Het Kanaal erbij. Ik heb wel een (geheel gratis) suggestie voor deze beste man. Als je toch niet van plan bent de verkeersdoorstroming behoorlijk te regelen, leg dan een fatsoenlijke weg óm Helmond heen, sloop die miskleun die jullie vol trots Traverse noemen en gebruik het vrijkomend puin om die, inmiddels volstrekt nutteloze, sloot te dempen. Dat scheelt bruggen en vooral (mijn) ergernis.