Skip to main content

Voor diegenen onder u die mij niet van dichtbij kennen; ik ben al dik twintig jaar lid van de  PrCie, een clubje dat voornamelijk rond carnaval, maar ook wel eens op ander momenten in het jaar, probeert wat leven in de Deurnese brouwerij te brengen. Af en toe ook, proberen we lokale zaken die naar ons idee voor verbetering vatbaar zijn of die ons mateloos storen aan te kaarten. Niet door gelijk op de barricades te springen, maar door op een luchtige manier mensen aan het denken te zetten.

Zo dus ook de trieste ondergang van het Fraterhuis, een prachtig gebouw aan De Visser in Deurne dat gebouwd werd in 1896 voor de Fraters van Tilburg, die het onderwijs van de grond tilden op onze schrale zandgrond.(mooie beschrijving op deurnewiki.nl) Het is helaas in handen gevallen van een gewetenloze projectontwikkelaar die het willens en wetens laat verkrotten. Iets wat naar ons idee echt te schandalig is voor woorden. We hebben eerst keurig nagevraagd wat de gemeente Deurne hier daadwerkelijk aan zou kunnen doen en dat bleek helaas schrikbarend weinig. Het schorriemorrie dat het rijksmonument(!) nu in zijn bezit heeft voldoet precies aan alle regeltjes om het op deze schandalige wijze aan zijn lot over te mogen laten. Droevig, ik weet het, maar het is niet anders. Hieronder leest u een van onze ingezonden brieven (al dan niet geplaatst door de redactie…) in het Weekblad voor Deurne.

Enkele weken terug schreven we al dat wij hier niet gaan schreeuwen dat de huidige eigenaar van het Fraterhuis aan de Visser een platte poenschepper is. Of een notoire geldwolf die het prachtige pand liever vandaag dan morgen tegen de vlakte ziet gaan. Net zomin kwekken we hier dat de hele Deurnese politiek bestaat uit slapers die krampachtig de andere kant op kijken en zich verschuilen achter regeltjes om maar niet in te hoeven grijpen. Of uit slapjanussen die straks opzichtig krokodillentranen gaan storten wanneer het majestueuze rijksmonument definitief in mekaar dondert. Niet dat dit alles niet waar zou kunnen zijn. Integendeel zelfs, maar wij hebben niet het lef om dit zomaar zwart op wit op papier te durven zetten. Er zouden zich zomaar tere zieltjes beledigd kunnen voelen nietwaar?

Bovendien; mogelijk schatten wij de vastgoedboer wel helemaal verkeerd in. Misschien is hij in zijn vrije tijd wel gewoon een fervent amateurastronoom. Misschien doet hij eigenlijk niks liever dan in de nachtelijke uurtjes de sterrenhemel bewonderen. En in dat geval zou het zomaar kunnen zijn dat hij opgemerkt heeft dat wij hier in Deurne toch wat jaloers zijn op buurgemeente Asten, dat ons de ogen uitsteekt met haar Jan Paagman Sterrenwacht. Wellicht heeft hij, begaan als hij is met het lokale welzijn, zelfs besloten ons ook hierin de helpende hand toe te steken. Mogelijk laat hij ons Fraterhuis helemaal niet opzettelijk verkommeren, maar wacht hij enkel nog op een vergunning (en dat kan zomaar even duren) om daar ook zo’n king-size telescoop te plaatsen. Een onbaatzuchtige geste om onze Peelgemeente te voorzien van een publiekstrekker die onze zieltogende toeristenindustrie een boost kan geven. In dat geval kunnen we het eigenlijk alleen maar toejuichen dat hij hiervoor alvast die grote gaten in het dak gemaakt heeft. We hopen u binnenkort weer te spreken, het ga u bijzonder en ons ook.