Skip to main content

Column in het Weekblad voor Deurne, donderdag 1 september 2022

Ik heb moeite met het zomaar uitdelen van mijn geld aan bedelaars en handophouders. Wanneer ik ze tegenkom schreeuwt de, altijd aanwezige, kortzichtige diknek in mij dat ze maar van hun luie reet af moeten komen en moeten gaan werken, net als ieder ander. Bovendien bedenk ik me dan dat ze mijn zuurverdiende centen waarschijnlijk toch om gaan zetten in alcohol en dat kan ik zelf ook wel. Maar af en toe laat ik me verrassen.

Vorige week nog, op de laatste dag van mijn vakantie, in hartje Eindhoven. Midden in een winkelstraat tikte iemand me op mijn schouder. ‘Liet u vallen’, zei het enigszins verlopen figuur dat daarvoor verantwoordelijk was, terwijl hij een euromunt omhoog hield. Hij leek me rond de dertig, met een vlassig baardje, een warrige haardos, dito kleren en een sjekkie in zijn mondhoek. ‘Je mag ‘m houden’ zei ik grootmoedig. ‘Ik heb liever dat je een krant van me koopt’ reageerde hij gelijk, terwijl hij een bontgekleurd blad onder mijn neus duwde waar met grote letters ‘Straatnieuws’ op stond. ‘Kost maar tweetachtig’. Ik besloot tot aankoop over te gaan; zo’n eerlijke gast gun je dat immers wel en hij probeerde tenminste op een fatsoenlijke manier aan de kost te komen. Ik gaf hem een briefje van vijf en uiteraard had hij geen wisselgeld. Ik knikte om aan te geven dat het zo wel goed was. ‘Bedankt man’ zei hij, terwijl hij de krant in mijn handen drukte en meteen vertrok naar een mogelijke volgende klant.

Ik keek hem na. Nog geen tien meter verder tikte hij de volgende onnozelaar op de schouder met waarschijnlijk dezelfde euro in zijn hand. ‘Liet u vallen’ hoorde ik hem nog net zeggen. Heel even wilde ik verhaal gaan halen, maar toen bedacht ik dat je ook ooit toe moet geven dat je op een uitgeslapen manier gepakt bent. Eenmaal thuis bekeek ik mijn aankoop. Het bleek de straatkrant van Utrecht te zijn, en dan ook nog die van april. De inhoud was vast hartstikke interessant, voor Utrechters tenminste. Gelukkig stond op de allerlaatste pagina nog wel een prima recept voor pasta met zalm, met veel knoflook en veel pepers. Lekker!

Het ga u bijzonder en mij ook.