Skip to main content

Ik ben niet zo van de landelijke politiek. De meeste partijen bestaan voornamelijk uit zakkenvullers en of de ellende nu van links komt, of het gerotzooi van rechts, maakt in mijn optiek weinig uit. Iets van door de kat of de hond gebeten worden en zo. Mijn stemgedrag wordt dan ook vooral bepaald door persoonlijke sympathie of eigenlijk voornamelijk antipathie voor de verkiesbare politiekelingen. In gedachten stel ik me ooit de vraag of ik van de betreffende man een gebruikte auto zou kopen. Ik ben in mijn leven al zo vaak beroerde vehikels aangesmeerd dat ik mezelf wel ter zake kundig kan noemen.

Partijen met boegbeelden als Rutte, Klaver en Jetten kunnen het na zo’n afweging meestal wel schudden. Ik zie onze premier zo staan bij een morsige handel in occassions op een achteraf industrieterreintje dat betere tijden gekend heeft. Mij met een veel te witte glimlach met ver uitgestoken hand begroetend, in een versgestreken spijkerbroek van een twijfelachtig merk en een goedkoop overhemd met een iets te opzichtige stropdas. Zonnebankbruin en met een glimmende imitatierolex om de pols. De glibberige autohandelaar die vertrouwelijk zijn hand op mijn arm legt, terwijl hij me verzekert dat de verdachte plas onder ‘deze prima occasie’ er al tijdenlang lag.

Jesse Klaver oogt als het ‘jochie van de straat’ dat mij er, breedsprakig en met weidse gebaren, van zou proberen te overtuigen dat de auto niet gestolen is. Dat de papieren en de sleutels weliswaar even kwijt zijn, maar dat ie dat nog gaat ‘regelen’. Nadat ik betaald heb. En in Rob Jetten zie ik het verwende snotjong dat me met de hand op het hart en tranen in de ogen zal vertellen dat de verlaagde Japanner met racestrepen en drie ton op de klok écht van zijn net vorige week overleden moeder is geweest. Die ‘m alleen gebruikte om op en neer naar de bingo te rijden.

Van Sybrand Buma zou ik zo een auto gekocht hebben denk ik. Onderweg naar huis zou ik er dan achter gekomen zijn dat de remmen versleten waren en de ruitenwissers niet werkten. Halverwege zou het olielampje zijn gaan branden.

Zoals altijd.