Skip to main content

Column in het Weekblad voor Deurne, 25-05-2023

Deze week zat ik met een van mijn maten in het zonnetje op een terras aan een vorstelijke bokaal hoppig lekkers. We huldigden zwijgend de brouwer tot mijn kameraad ineens zei “er zijn in Deurne echt mensen die een tyfushekel aan jou en je rare stukjes hebben en dat is er eentje van”. Hij wees op een voorbijganger die ik inderdaad wel eens voor ogen had wanneer ik mijn ietwat uitgesproken mening over kunst en de lapzwanzen eromheen ventileerde.We besloten, op de achterkant van een viltje, een plan te maken om ook deze mensen te winnen voor mijn innemende persoonlijkheid. Ik vat het voor u samen:

Ik ga investeren in rode broeken en leren sandalen. Ikzelf was geen voorstander, maar mijn makker hield me voor dat ik ze maar af en toe hoef te dragen en dat wie mooi wil zijn pijn moet lijden. Ook schaf ik me bij de kringloop een versleten saxofoon aan, die ik voorzie van enige veelgebruikte deuken. Die plaats ik pontificaal op een standaard in mijn huiskamer. Nog beter zou daar een aftandse piano staan met de klep open waardoor de bladmuziek van een moeilijk pianoconcert van een obscure Libanese componist in het oog springt maar helaas; ik ben daarvoor te klein behuisd. Dan koop ik voor een habbekrats een paar spuuglelijke schilderijen waarvan geen hond weet wat ze voorstellen. Uiteraard krijgen die een prominente plek. Daarna plaats ik foto’s van mijn nieuwe interieur op Facebook en vergeet daarbij niet de tafel te voorzien van twee halflege wijnglazen en een overvolle asbak.

En, over drank gesproken, ik koop geen bier meer bij mijn favoriete drankenboer (sorry Peter) maar laat dat ’s avonds, wanneer niemand het ziet, thuisbezorgen. Wel ga ik af en toe met een winkelwagentje vol kartonnen pakken rode wijn rondrijden bij de lokale super. Dat karretje laat ik daarna ergens staan en ik vraag wel een nieuw muntje bij de klantenservice; zo gezien worden volstaat.

En kijk; ineens ben ik geen botte barbaar meer maar een echte bohemien. Ik zie de uitnodigingen voor vernissages met gratis drank en dito cultureel verantwoorde kunstuitingen graag op de mat vallen.

Het ga u bijzonder en mij ook.