Skip to main content

Column in het Weekblad voor Deurne, 22-12-2022

Ik tik deze stukjes niet over de grond rollend van het lachen: de financiële compensatie geeft me daar geen enkele reden toe. Ik doe dat soms wel wanneer mij, naar aanleiding van mijn gezwets op deze plek, woedende mailtjes gestuurd worden. Want daarvoor schrijf ik deze onzin natuurlijk: om de deugmensen te plagen die me schuimbekkend en met hoofdletters en uitroeptekens uitmaken voor fascist, racist of nog erger. Mijn vorige stukje was er weer zo eentje, zo zag ik aan de reacties. Ik bleek zowaar een slavernij-ontkenner te zijn, die arme sloebers, die voor hun recht opkomen, belachelijk maakt.

Nou heb ik daar over nagedacht en het zou zomaar kunnen dat ze nog gelijk hebben ook. En nee, daarmee zeg ik niet dat slavernij een fabeltje is. Ik vind het waarschijnlijk het meest onmenselijkste wat mensen mensen aan kunnen doen (mooi hè). Maar ik bedoel wel dat mijn voorouders een paar honderd jaar geleden zomaar meegedaan kunnen hebben aan die vreselijke uitbuiting.

Denk maar eens mee: het bewerken van pakweg een halve bunder schraal Brabants zand, het rapen van een paar eieren en het melken van dat ene magere koebeest was duidelijk geen dagtaak. Dat moet zelfs mijn voorvader (onze familie staat er niet om bekend het keihard werken te hebben uitgevonden) voor mekaar gekregen hebben in een krappe voormiddag. In de namiddag zou hij dan best naar Afrika gevaren kunnen zijn om daar inboorlingen te ketenen en voor veel geld te verpatsen. Als de wind dan meezat was hij mogelijk ’s avonds net op tijd terug om hout te sprokkelen, zodat zijn koters in de plaggenhut ‘s nachts niet crepeerden van de kou.

Ik realiseer me best dat dit een twijfelachtig scenario is, maar meer betrokkenheid van mijn voorouders kan ik even niet verzinnen. Toch wil ik excuses aanbieden aan eventuele nazaten van de arme bliksems die mijn overovergroot-opa mogelijk te grazen genomen heeft. Zelfs over geldelijke compensatie kunnen we het nog hebben. Zodra wij ons op deze schandalige wijze verkregen familiefortuin teruggevonden hebben tenminste.

Ik wens u allen geweldige kerstdagen: het ga u bijzonder en mij ook.