Skip to main content

Column in het Weekblad voor Deurne, 5-1-2024

Gisteren viel er weer eens eentje met een rotklap op de mat; zo’n loodzwaar verzoek van mijn apotheek of ik toch maar even wilde betalen voor medicijnen die ik naar binnen gewerkt had. Verdomme, werden die niet vergoed dan? Nee dus, blijkbaar niet. Maar ik heb bitter weinig keus natuurlijk. Wanneer mijn huisarts me wat voorschrijft ben ik er braaf zeker van dat ik dat ook keihard nodig heb. De beste man heeft weliswaar een beroerde smaak voor wat betreft automobielen, maar ik ben wel degelijk overtuigd van zijn vaardigheden als heelmeester en ik twijfel er geen moment aan dat hij het beste met me voor heeft.

Stukken minder overtuigd van goeie bedoelingen ben ik wanneer het gaat om de farmaceutische industrie. Ik ben er namelijk niet zo zeker van dat die pillendraaiers er op uit zijn mij beter te maken wanneer ik wat mankeer. Ze verdienen geld aan mijn ziek zijn en niet aan mijn gezondheid en snijden zichzelf in de vingers als ze me genezen. Ik kom dan geen pillen meer kopen en da’s uiteindelijk niet waar ze op uit zijn. Ook hun kassa moet rinkelen nietwaar?

Helemaal ongeloofwaardig is in mijn ogen die hele biologisch verantwoorde homeopathische maffia. Ik was laatst bij zo’n massadrogist om een fles hoestdrank aan te schaffen. U weet wel, dat goedje dat we met z’n allen al decennialang met eetlepels tegelijk naar binnen werken, dat vroeger al smerig smaakte en nu nog, maar dat over het algemeen best prima werkt. Meende een enigszins alternatieve dame in de onvermijdelijke rij voor de kassa mij te moeten onderrichten dat ik niet klakkeloos al die vieze chemische troep moest slikken en dat dokter(!) Vogel er een prima alternatief voor had. Ga weg mens!

Ik geloof niet in al dat macrobiotische gezwam en geloof is naar mijn idee het enige waar die hele handel om draait. En ja, er zijn mensen die baat hebben bij die rommel; die gelóven namelijk dat je er beter van wordt. Zo werken immers alle placebo’s. Maar goed, luister vooral niet naar mijn advies; zoals altijd kwaak ik maar wat.

Oh ja, mijn beste wensen nog voor u allen. Het ga u, ook in dit nieuwe jaar, bijzonder en mij ook.