Skip to main content

Ik zie mezelf als een échte dierenvriend. Ik hurk neer bij iedere straathond, aai liefdevol poesjes en ik vind biggetjes, kalfjes en lammetjes keischattig. Ook nagenoeg alles wat zomaar in het wild los rondhuppelt, fladdert en plonst kan op mijn onverdeelde sympathie rekenen.

Vooral verschillende vogelsoorten vind ik, mits deugdelijk gemarineerd, met zorg gebraden en opgediend met peultjes en gebakken aardappeltjes, geweldig. Bepaalde onderdelen van runderen hoeven wat mij betreft zelfs nauwelijks de pan te raken; vaak suggereer ik het personeel in sjofele restaurants de koe aan mijn tafeltje vast te binden en mij te voorzien van mes en vork. Zelfs volledig anonieme beesten doen mij, weliswaar fijngemalen, in staafjes geperst, gefrituurd en geserveerd met een royale klodder hartkleppenvet, watertanden.

Dit terzijde. Ik gun al die beestjes in de vrije natuur dan ook paddenpoelen, wildroosters, zwaluwwanden, ecoducten en wat dies meer zij, zolang ik er zelf tenminste geen last van heb en er niet voor hoef te betalen. Ja ik weet het; het wordt allemaal gefinancierd met ‘ons’ geld. Dat doet me, vooral dankzij mijn kingsize oogkleppen, niet zo’n pijn.

Het regionale sufferdje meldde mij vanmorgen dat ook ergens bij mij in de buurt zo’n beestenviaduct verrezen is. Je gaat je dan, achterover hangend met een bak koffie, dingen afvragen.

Zo’n ecoduct; is dat eigenlijk tweebaans? Het wordt anders natuurlijk een volslagen chaos wanneer een fors roedel edelherten aan de ene kant probeert over te steken terwijl aan de andere kant een kudde vrolijk wroetende zwijnen hetzelfde plan heeft opgevat. En zitten daar dan stroken in voor langzamere verkeersdeelnemers? Het mag natuurlijk niet zo zijn dat een argeloos emigrerend veldmuisje onverwacht wordt overlopen door een achteropkomend stel bronstige moeflons dat vrouwelijk schoon aan de andere zijde vermoedt. En dan heb ik het nog niet eens over dilemma’s met kolen, geiten en wolven; niet overstekend in een bootje weliswaar, maar toch.

Oh nee, wolven en everzwijnen worden niet geacht gebruik te maken van ecoducten, zegt de provincie Gelderland. Maar hoe denken ze dat die beesten duidelijk te maken? Zouden bordjes met teksten als ‘aan de andere kant geen eikel te bekennen’ en ‘Roodkapje woont hier niet’ afdoende zijn?