Skip to main content

Column in het Weekblad voor Deurne, 12-10-2023

Ik ben gestopt met roken, Alweer ja, en ook voor de zoveelste keer. Ik heb me heilig voorgenomen dat het nu ‘vur de echtes’ is. Net als bij al die eerdere pogingen overigens. Ik zuig al ruim een halve eeuw de rook van smeulende in papier gewikkelde bladeren naar binnen en mijn lijf is daaraan gewend geraakt, dus u snapt dat het niet meevalt. En dat roken een onfrisse gewoonte is hoeft u mij niet te vertellen.

Een roker stinkt uit zijn bek, draagt meurende kleren, heeft gele vingers en zijn auto ruikt als een asbak. Maar dat het op zichzelf vies is krijgt u mij niet aan mijn verstand gebracht. U denkt toch niet dat ik vijftig jaar lang kapitalen uitgegeven heb aan iets wat ik smerig vind? Oké, in het begin was dat natuurlijk wel anders: het over de longen trekken van die eerste sigaretten, (thuis gebietste Roxy 20’s) veroorzaakte hoestbuien, traanogen en ook nog eens enkele dagen dunne poep. Gelukkig bleek dat een kwestie van koppig volhouden, want het was natuurlijk wel ultiem stoer als je krap 12 jaar bent.

Het duurde niet lang of ik kocht ze zelf: Caballero zonder filter (een paar cent per stuk bij de sigarenzaak van Toontje Manders), gitzwarte Black Beauty’s, op gemalen asfalt lijkende zware shag van Dragon (stond vooral prima in het bovenzakje van mijn spijkerjasje) en uiteindelijk Javaanse Jongens ‘driekwart’, die ik de rest van mijn kuchend bestaan bleef wegdampen. Filtersigaretten, en vooral de Roxy Dual, waren uit den boze, dat waren wijvensigaretten, ook al omdat Johan Cruijff er reclame voor maakte. En als je als man helemaal voor mietje versleten wilde worden pafte je Belinda’s of -erger nog- menthol!

Zo hoestte ik tevreden een jaar of vijftig vrolijk verder. Tot een week of zes geleden dus, toen ik wederom besloot nooit meer een sigaret aan te raken. Hoewel; mocht mijn huisarts ooit onverhoopt met écht slecht nieuws komen laat ik hem niet eens uitpraten, maar spoed ik me onverwijld naar de sigarenzaak om een slof shag, een doos vloeitjes en twee aanstekers aan te schaffen. Twee ja, je zult op zo’n moment maar zonder vuur zitten.

Het ga u bijzonder en mij ook.