Skip to main content

Column in het Weekblad voor Deurne, donderdag 13-10-2022

Ik lees ’s morgens de regionale jokkebrok. Natuurlijk de dodebomen-editie, want ik vind de geur van drukinkt op slecht papier gewoon lekker. Nou is dit niet altijd dolle pret. Vaste prik; oorlog in Verweggistan, prijzen die de pan uit rijzen en Helmond Sport dat verloren heeft. Da’s slecht voor mijn toch al narrige ochtendhumeur. Waar ik me dan soms mee amuseer is wanneer weer een wereldvreemde volksvertegenwoordiger met een wazig voorstel de krant haalt.

U wilt een voorbeeld, dat snap ik. Nou, een compleet van de pot gerukt raadslid in Eindhoven mekkert dat er paarden en honden optreden in een circus dat de stad bezoekt en dat kan volgens haar dus écht niet. Zo is dat; in de vijfde stad van het land, waar mensen in kartonnen dozen op straat wonen en waar voedselbanken de drukte niet aankunnen, ga jij zeuren om anderhalve pony en een joekeltje die kunstjes moeten doen. Da’s lachen ja, maar eeh… bedenk wel; er hebben ooit kiezers met hun volle verstand op dit wereldwonder gestemd.

Nog eentje; In Roermond staat de lokale fractie van D66 op haar achterste benen vanwege historisch onrecht. En nee, dit gaat niet over slavernij of discriminatie. Wat dan wel? Nou, eeuwen geleden werden hier vrouwen veroordeeld wegens hekserij. Terwijl de hele wereld in lichterlaaie staat, half Roermond jaarlijks weggespoeld wordt door de alweer overstromende Maas en Nick en Simon uit mekaar zijn, hebben deze wettig gekozen malloten niks beters te doen dan te kwaken dat die nu, dik 400 jaar later, alsnog vrijgesproken moeten worden.

En zo zijn er voorbeelden te over. In Haarlem, u weet wel, waar af en toe groezelige zwarte sneeuw valt, neuzelen ze over reclame voor vlees en in Leiden raaskalt iemand over broodnodige excuses aan Paaseiland omdat daar in 1722 enkele inboorlingen zijn doodgeschoten. Keibelangrijk natuurlijk. Maar je zult maar met de beste bedoelingen op zo’n zwijmelende wereldverbeteraar met oogkleppen als pannenkoekenborden gestemd hebben.

Afijn, ik overweeg me nu ook verkiesbaar te stellen. Ik ben écht totaal ongeschikt voor zo’n functie, maar ik heb wel één zinnig programmapunt. Houdt u maar vast; als we nu alle straatverlichting laten knipperen besparen we de helft van de energiekosten.

Het ga u bijzonder, en mij ook.