Skip to main content

Ik heb het onderhand helemaal gehad met dat stikstofgeouwehoer, om maar te zwijgen over alle gekrakeel over pfas. Van dat laatste had ik een paar maanden terug sowieso nog nooit gehoord. De eerste keer dat ik dat pfas in een artikel onder ogen kreeg dacht ik nog dat ik het verkeerd gelezen had en dat het ging over een familie van huisopwielekesbewoners die met enige regelmaat voorbij komt in de platvloerse programma’s van John de Mol en zijn evenzo vieze consorten.

Maar goed, even terug naar die vermaledijde stikstofcrisis. Naar mijn idee is het gewoon een door de politiek bedacht probleem dat door een wereldvreemde rechter bindend is gemaakt. Alweer zo’n totale miskleun van politiekelingen die op een kwaaie dag zelf maar wat regels over stikstof opstelden waar niet eens een standaardnorm voor was, waar ook nergens internationale afspraken over te bekennen waren en waar onze buurlanden zich nog niet misschien druk over maakten. Deze zelf uitgevonden regeltjes (die eigenlijk gewoon neergepend waren om jankende geitenwollen sokken en blèrende beestenknuffelaars bij varkens opstapelende boeren weg te houden?) werden vervolgens uiteraard niet gehandhaafd (waarom zouwe we ook?) maar ergens onderin een la in een Haags ministerie geflikkerd.Daar bleven ze braaf onschuldig liggen te wezen, totdat een malloot ze onverhoeds tegenkwam en ermee naar de rechter stapte. En die naïeve salonjurist kwam tot de onzalige conclusie dat je natuurlijk wel moet handhaven wat je als beleid op papier zet. Juist ja, en nu zitten wij met de ellende.

En jawel, alleen wij. Waar hier alles stil ligt, wordt een paar honderd meter verderop in Duitsland aan de andere kant van zo’n heilig verklaard Natura2000-gebied gewoon doorgeboerd en doorgebouwd. En hier in Nederland? Hier wordt niet doorgeboerd maar voornamelijk doorgeouwehoerd. Van ons allemaal wordt namelijk verwacht dat we een ongebreideld vertrouwen hebben in die politieke karikaturen die zelf bij god niet weten wat ze aan het doen zijn. Maar die zich nu wel gruwelijk hypocriet opwerpen als de bevlogen oplossers van een probleem wat ze helemaal zelf in mekaar gedraaid hebben. Het lijkt eens te meer geen kwestie van werk hebben, maar van werk houden.

Maar goed, wij onnozelaars, wij schikken ons wel weer. En we gaan straks allemaal zonder mekkeren een nieuwerwetse stikstofzuiger aanschaffen die binnenkort zonder twijfel op de markt gaat komen. Of zoiets. Want dat er wat slimme gasten dik geld gaan verdienen aan dit hele verhaal staat voor mij als een paal boven water.