Skip to main content

Column in het Weekblad voor Deurne, donderdag 2-2-2023.

Zoals u misschien weet rijd ik iedere dag op en neer naar Helmond; het werk van een zendeling houdt nooit op immers. Vaak heb ik het onderweg dan zo druk met sturen en vloeken op mijn medeweggebruikers dat alle verkeersborden die ik tegenkom me nauwelijks meer opvallen. Vooral die met een maximumsnelheid erop lijk ik regelmatig te missen en dat zal dan ook wel de reden zijn dat er van tijd tot tijd een envelop in mijn brievenbus valt met het vriendelijk verzoek een paar tientjes over te maken naar de overheid. En ja, u heeft gelijk; eigen schuld dikke bult.

Nu kom ik op de terugweg dagelijks een bord tegen met daarop een zwijn, een hert en de tekst ‘wij steken zomaar over’. Afgezien van het feit dat ik het een rare combinatie vind, die twee, ik dacht dat die normaliter alleen optrekken met soortgenoten, vraag ik me af waarom daar niks aan gedaan wordt. Je zou toch zeggen; als je weet dat zo’n koppel net op die plek regelmatig zo’n drukke weg oversteekt onderneem je toch actie? En dan hoeven ze wat mij betreft niet meteen afgeschoten te worden, maar misschien kan iemand die beesten gewoon duidelijk maken dat ze dat beter kunnen laten. En dan kunnen ze het meteen ook hebben over dat ‘zomaar’ oversteken. Want da’s natuurlijk een vreemde zaak; het verkeer daar een beetje in gevaar lopen brengen terwijl je aan de andere kant niks zinnigs te zoeken hebt.

Maar goed; Ik ga hier niet beweren dat dit bord overbodig is, maar ik vraag me dan wel af wat ik er precies mee moet. Ik neem aan dat ik vanaf dat moment mijn snelheid moet matigen om daarna in een behoorlijk tempo beurtelings naar rechts en naar links te gaan kijken. (Die stiekeme overstekers kunnen van twee kanten komen toch?) En dat blijf ik dan doen tot ik op de plaats van bestemming ben aangekomen, al is dat midden in Amsterdam. Want een bord ‘einde overstekend wild’ kennen we in dit land niet.

Dus mocht u mij eerdaags een keer enthousiast knikkebollend tegenkomen in mijn auto of me bij mijn fysiotherapeut binnen zien strompelen met nekklachten, dan weet u wat er aan de hand is.

Het ga u bijzonder en mij ook.