Skip to main content

Column in het Weekblad voor Deurne, 7-12-2023

Het onding in mijn broekzak komt tot leven en in het schermpje staat een nummer dat ik niet ken dus ik neem op. Natuurlijk neem ik op; waar heb ik anders zo’n geval voor. Goedemiddag mijnheer van den Broek, fijn dat ik u tref mijnheer van den Broek, met die-en-die van zus-en-zo energiebedrijf, schikt het u als ik u wat vragen stel mijnheer van den Broek? Het lijkt verdomme wel zo’n schreeuwerige win-win actie uit de jaren zestig, waar om de twee regels ‘heerbroek’ in een andere kleur ingetikt stond. En nee, natuurlijk schikt het niet. Het schikt nu niet, het schikt met Sint Juttemis niet en ook niet als Pasen en Pinksteren op één dag vallen niet. Het schikt gewoon hartstikke nevernooit niet.

Maar dat zeg ik niet, dat denk ik alleen maar. Ik sta de jongedame (op een of andere manier zijn ze erachter gekomen dat ik daar vatbaarder voor ben) gewoon vriendelijk te woord. Fout, helemaal fout, ik weet het. Maar goed; na een verhaaltje van een paar minuten krijg ik te horen dat ze mij, en alleen mij, een absoluut he-le-maal geweldig aanbod wil doen. Wanneer een vrouwspersoon dat tegen me zegt, denk ik al snel aan een zonovergoten parelwit strand, een akelig blauwe zee en een verleidelijke deerne in een te kleine bikini die mij een grote cocktail in exotische kleuren met een parapluutje komt brengen.

Maar dat is het dus niet. Ze wil me alleen maar een nieuw energiecontract aansmeren. Dus zeg ik vriendelijk ‘nee, dank u wel, ik ben tevreden zoals het nu is’. Nou zijn er bij die dan de moed opgeven, maar negen van de tien keer stellen ze toch nog de verkeerde vraag; ‘wilt u dan geen geld besparen?’ Ik leun dan even achterover en knal er dan het antwoord uit dat ik al klaar had staan: ‘Nee, ik wil niks besparen, ik heb juist geld teveel, ik betaal mijn belasting dubbel, als ik van huis ga zet ik de verwarming omhoog, ik heb twee auto’s, drie motoren en ik ga acht keer per jaar met het vliegtuig op vakantie.’ Meestal werkt dit wel, maar laatst trof ik er eentje die me de baas was. Na mijn retirade was het even stil maar toen zei ze ‘wauw… bent u single?’

Het ga u bijzonder en mij ook.