Skip to main content

Column in het Weekblad voor Deurne 3-8-2023

‘Schrijf dan eens een keer wat over politiek’ opperde mijn maat een tijdje geleden, toen ik mijn beklag deed over de moeizame zoektocht naar onderwerpen voor mijn stukjes. Mijn antwoord leek me helder: ‘in Deurne gebeurt niks, of je hier door de hond of door de kat gebeten wordt maakt geen moer uit en mijn mening over landelijke politiek boeit niemand.’ Maar de laatste maanden gebeurde er in dit land zoveel, het kabinet van leugenaars en sjoemelaars moest het veld ruimen en een nieuwe rode messias blijkt ‘spontaan’ te zijn opgestaan, dat ik het voor één keer toch niet laten kan.

Want dat laatste baart me zorgen. Het zal toch niet zo zijn dat dit schertsfiguur straks het torentje gaat bemannen mag ik hopen? Deze Europese nar, die er vlug nog een ‘natuurherstelwet’ doorheen drukte waardoor wij met z’n allen verarmen en alleen zijn vriendjes van de klimaatindustrie er wel bij varen, mag hier niet de dienst gaan uitmaken toch? Juist die wet laat zien uit welk wrakhout deze Limburgse knuppel gesneden is. ‘Waaibomenhout’ zou mijn oma zeggen, ‘als je er op schijt dan stinkt het.’

Europa (nee, niet onze regering) kreeg van de man (ik wilde er eerst nog ‘beste’ voor schrijven, maar ik bedacht me net op tijd) een vrijbrief om alle boeren zo hard te grazen te nemen, dat je zelf bijna een rund moet zijn als je nog wilt boeren. Want ik zie het wel gebeuren, hier in onze varkensrijke Peel met deze ‘klimaatpaus’: alle vlees wordt definitief verruild voor idioot veel op het origineel lijkende (waarom eigenlijk?) vleesvervangers en de landbouwgebieden op onze zwoegend ontgonnen veengronden worden geofferd op het altaar van het tot god verheven veenmos.

Want natuur moet worden ‘hersteld’ in zijn oorspronkelijke vorm. Oorspronkelijk? Hoever wil hij eigenlijk terug? Tot voor de laatste ijstijd of zo? Gaat hij hier straks de wolharige mammoet weer introduceren en moeten wij dan het veld ruimen? Ik hoop oprecht dat al die Internationale zingende kameraden op tijd tot bezinning komen en dat wij met zijn allen serieus na gaan denken als we straks in dat stemhokje staan.

Het ga u bijzonder en mij ook.