Skip to main content

Column in het Weekblad voor Deurne, 31-08-2023

Een goeie vriend van me heeft een ander huis gekocht. Groter, mooier en uiteraard ‘op stand’. Daar kan hij met zijn verrukkelijke eega (nee, ik weet ook niet waar hij die aan verdiend heeft) en zijn twee bloedjes van kinderen beter uit de voeten dan in zijn huidige stulpje in die achterstandswijk. Ik keek dus even op de site van zijn makelaar waar hij terecht ging komen.

Nu zijn die huisjesventers, net als advocaten, een bedenkelijk slag volk. Het is eenvoudiger de staatsloterij te winnen dan een eerlijke tegen te komen. Ze verdienen hun centen akelig makkelijk; ze zetten wat geshopte foto’s op internet, laten de verkoper zelf bezichtigingen doen en strijken in ruil daarvoor riante commissies op. Tijdens hun ‘opleiding’ (een week of drie bij de LOI, schat ik zo) leren ze een eigen taal. Ik deel die hier graag met u zodat u in het vervolg ook tussen hun regels door kunt lezen.

Ziet u bijvoorbeeld ‘landelijke pittoreske omgeving’ staan, dan kunt u er donder op zeggen dat u ergens achteraf, midden in het nergens terechtkomt en ‘gemoedelijke volkswijk’ duidt op een verlopen achterbuurt vol tokkies. ‘Nabij scholen en winkels’ vertelt u dat hangjongeren zo ongeveer in uw achtertuin hun lachgas aan de man brengen en ‘bereikbaar met het ov’ betekent dat eens per week een kilometer of drie verderop een bus stopt. ‘Vlakbij toevoerwegen’ wil zeggen dat de A67 zowat over uw terras loopt en in de ‘zonnige tuin’ schijnt inderdaad de zon. Tussen zeven en half acht ’s morgens waarschijnlijk. ‘Ideaal voor de doehetzelver’ verwijst naar een op instorten staand bouwval en ‘compacte keuken’ is gewoon ‘makelaars’ voor een aanrechtblokje en een gasstel met twee pitten in een krappe gangkast. Verder geeft ‘oorspronkelijke plafonds en muren’ u een hint naar rottend metselwerk en afbrokkelende stuc die achter massa’s houten schrootjes verstopt zitten.

Ik kan zo nog best even doorgaan; de lijst is eindeloos. Binnenkort staat het ‘oude’ huis van mijn maat te koop. Tja, die ‘fraai uitgebouwde tweekapper in een levendige buurt’ kunt u het beste maar gewoon ongezien kopen.

Het ga u bijzonder en mij ook.