Skip to main content

Voor diegenen onder u die mij niet van dichtbij kennen; ik ben al dik twintig jaar lid van de  PrCie, een clubje dat voornamelijk rond carnaval, maar ook wel eens op ander momenten in het jaar, probeert wat leven in de Deurnese brouwerij te brengen. Af en toe ook, proberen we lokale zaken die naar ons idee voor verbetering vatbaar zijn of die ons mateloos storen aan te kaarten. Niet door gelijk op de barricades te springen, maar door op een luchtige manier mensen aan het denken te zetten.

Zo dus ook de trieste ondergang van het Fraterhuis, een prachtig gebouw aan De Visser in Deurne dat gebouwd werd in 1896 voor de Fraters van Tilburg, die het onderwijs van de grond tilden op onze schrale zandgrond.(mooie beschrijving op deurnewiki.nl) Het is helaas in handen gevallen van een gewetenloze projectontwikkelaar die het willens en wetens laat verkrotten. Iets wat naar ons idee echt te schandalig is voor woorden. We hebben eerst keurig nagevraagd wat de gemeente Deurne hier daadwerkelijk aan zou kunnen doen en dat bleek helaas schrikbarend weinig. Het schorriemorrie dat het rijksmonument(!) nu in zijn bezit heeft voldoet precies aan alle regeltjes om het op deze schandalige wijze aan zijn lot over te mogen laten. Droevig, ik weet het, maar het is niet anders. Hieronder leest u een van onze ingezonden brieven (al dan niet geplaatst door de redactie…) in het Weekblad voor Deurne.

U zit zich nu vast al maanden af te vragen waarom u op deze plek niets meer van ons leest. Nu kan ik hier natuurlijk een hele lijst aan smoesjes neerpennen, maar de trieste waarheid is dat wij, net als u allemaal trouwens, weer eens veel te goed waren van vertrouwen. Wij gingen toen en gaan nu nog steeds uit van het goede in de mens en verwachten ook dat beloftes gewoon nagekomen worden. Eens temeer blijkt dat je met een dergelijke instelling, plat gezegd, toch wel regelmatig op je bakkes gaat. Ook in dit geval dus.

Natuurlijk hebben we niet de illusie dat onze speldenprikjes over het Fraterhuis op deze plek aanleiding waren voor de eigenaar zijn leven ineens te gaan beteren. Ons clubje heeft het best hoog in de bol, maar zoveel pretenties hebben wij nu ook weer niet. Uiteraard was het gewoon puur toeval dat, na een paar ingezonden stukjes van ons, de betreffende vastgoedboer geheel spontaan in de regionale schreeuwlelijk beloofde dat er binnen een half jaar serieus garen op de klos zou komen.

En wat is er na al die mooie toezeggingen, ruim zes maanden later, daadwerkelijk gebeurd met het inmiddels zwaar zieltogende Fraterhuis? Juist, ook u heeft dat zonder twijfel gezien; niets, nada, noppes, geen ene fluit. Het enige dat we uit de Visser mochten vernemen was dat soos Asteffekan, de directe buurman van het Fraterhuis, de spreekwoordelijke pijp aan Maarten gaat geven. Nu zijn wij niet zo van de complottheorieën. Enkelen van ons zijn er weliswaar heilig van overtuigd dat de maan gemaakt is van kaas, terwijl ikzelf er braaf zeker van ben dat de aarde plat is gelijk een pannenkoek en dat Elvis niet dood is en een frietzaak bestiert in Lierop, maar over het algemeen geloven wij niet zo in rare samenzweringen. Maar zeg nou zelf; het Fraterhuis stort ‘door omstandigheden waar wij helegaar niks aan kunnen doen’ in mekaar en Asteffekan gaat sowieso eind volgend jaar plat. Ligt daar dan voor een gewetenloze smeerlap een mooie kavel klaar voor alweer zo’n spuuglelijk appartementencomplex of niet?

Natuurlijk willen wij geen stemming maken en ook zijn we zeker niet van zins iemand te vertellen wat hij of zij moet doen of laten. Wel willen we u er vanaf deze plek even op attenderen dat we 16 maart aanstaande weer onze stem uit mogen brengen voor de samenstelling van onze Deurnese gemeenteraad. Wijzelf gaan er normaliter van uit dat het bij verkiezingen als deze niet zo gek veel uitmaakt welk hokje je rood kleurt; da’s iets van door de kat of de hond gebeten worden en zo. Juist daarom lijkt het ons erg verstandig dat u, voor u het stemhokje induikt, eens bekijkt wat de verschillende partijen van plan zijn te gaan doen aan die onverkwikkelijke poenschepper die het Fraterhuis een roemloze dood laat sterven om er zelf beter van te worden. Mocht u dit begin maart al lang vergeten zijn; geen nood, wij gaan u er tegen die tijd zeker nog een keer aan herinneren. Het ga u bijzonder, en ons ook.